Hack the future:
Gentænk fremtidens organisationer
Hvordan ser fremtiden organisationer ud?
Vores fokus for Hacktober 2019 var organisering og organisationer, med spørgsmålet om, hvordan vi kan gentænke og genskabe de organisationer vi kender på en ny måde. Med Hacktober som ramme og mulighedsrum for at skabe kreative løsninger forsøgte vi at hacke på fremtiden organisationer med nye metoder og i et optimistisk lys.
For at kunne gentænke fremtidens organisationer, var vi først nødt til at have et fælles udgangspunkt. Noget vi kunne tænke ud fra. Noget vi kunne undres over. Derfor designede vi en fiktiv case virksomhed, der havde fået ny CEO, som ønskede at gentænke organisationen. Virksomhedens største udfordring var, at deres højt specialiseret produkter mistede terræn mod standardiserede produkter solgt af mindre udbydere på Amazon. Hvordan kunne virksomheden gentænke sig selv og skabe en organisation med mod på innovation og udvikling?
Vores fiktive case virksomhed følte sig truet, og essensen var for deltagerne at tænke nyt og anderledes.
Hvordan ser fremtidens organisation egentlig ud?
Det er ikke en nem opgave at løse. Det kan være svært at tænke anderledes og nyt, når vi alle sidder fast i vaner og rytmer fra vores hverdag. Derfor planlagde vi tre sprint med øvelser, der skulle hjælpe os fra idéer til løsninger.
Sprint #1: Idegenerering og Impact Stories.
Vi startede med at spørge os selv: Hvilken impact vil vi gerne skabe og for hvem? Hvad er det vores fiktive case virksomhed gerne vil opnå? Og er det for medarbejderne, kunderne eller samfundet? Med en retning fortsatte vi over i idégenerering og snakkede om hvad vores impact ville betyde for virksomhedens organisering, produktudvikling, og ledelse samt hvordan det ville påvirke bæredygtighed, storytelling og forandringer.
Af værktøjer brugte vi Impact Stories, som du kan downloade via dette link.
Sprint #2: Problemløsning og Business Value Poker.
For at løse den fiktive case virksomheds problemer havde vi i sprint 2 lavet en template med uafsluttede sætninger såsom: “Vores løsning går ud på…”, “Vores løsning skaber værdi ved at…”, “Det skaber følgende muligheder…” og “Sådan tester vi løsningen…” Til hver retning, og hver idé kan der sagtens være flere løsninger. Derfor var det også en del af opgaven at spille Business Value Poker om de løsninger vi var kommet frem til. Hvilken løsning ville give forretningsmæssigt mest værdi?
Meningen med Business Value Poker er at starte samtalen. Du kan læse mere om det her.
Sprint #3: Scenarier af en gammel og ny måde at arbejde på.
I sprint 3 skulle vores løsninger visualiseres. For hvordan ser det egentlig ud, hvis vi tænker på vores nye løsning – vores gentænkning – af organisationen? Til at hjælpe med det fik vi besøg af en Play Hero fra LEGO House. Ved hjælp af deres Story Lab fik vi alle til opgave at lave to stop-motion film. Én med vores nye løsning og en med hvordan selv samme scenarie ville se ud i en klassisk organisation. Formålet var at visualisere vores løsning samt skabe synlighed om forskellen på en gammel måde at arbejde på en en ny måde at arbejde på.
Længere nede kan du se et eksempel på de stop-motion film en gruppe lavet som den gamle og nye måde at arbejde på.
Er du nysgerrig på hvordan vi ellers har arrangeret Hacktober? Læs mere om Hacktober 2018.
“Dialogen har vekslet mellem et teoretisk og et praktisk niveau. Nysgerrige mennesker, der arbejder indenfor samme emnefelt som mig, men i helt andre settings. Alle har budt ind. Alders diversitet.” ~ Deltager 2019
Hvad kan du gøre i morgen
for at gentænke din organisation?
Det starter med den oprigtige samtale
Den oprigtige, meningsfyldte samtale er grundstenen for at komme i gang. Dét sammen med viljen til at stoppe op, reflektere og gentænke sin egen forståelse af, hvordan du gerne vil have organisationen til at se ud og agere.
Konkrete råd til at gå i gang:
- Start med at snakke impact. Hvad er det for et impact som I gerne vil skabe og for hvem? Hav en snak om, hvorfor det er lige præcis dét I gerne vil skabe.
- Find ud af, hvad der i organisationen skal forblive stabilt, og hold fast i det som skaber tryghed og stabilitet i den forandring I skal igennem.
- Se på hvilke mekanismer I allerede har, der underbygger økosystemet og platformstankegangen. Støtter de teamet, så teamet selv kan styre deres leverancer?
- Det handler om at inddrage hele organisationen. Måske ikke på samme tid, eller til samme session, men det er vigtigt alle har mulighed for at bidrage til den nye platform.
- Husk nuancer. Det er ikke alle teams eller teams-of-teams, der vil eller skal arbejde uden ledere. Nogen vil have stringent hierarki, for det giver tryghed og forudsigelighed. Nogen vil have en hel flad, teal-agtig struktur.
- Find din egen rolle som leder af økosystemet. Er du forbindelsesofficer, der binder teams sammen? Er du mekaniker, der skaber og reparerer mekanismer? Er du teamcoach, der støtter og giver råd til teamsne? Eller er du den, der faciliterer
Det er en samtale som I skal have om, hvordan jeres arbejdsliv skal udspille sig og hvordan arbejdspladsen skal se ud. Det er den samtale I nu har været med til at starte til Hacktober 2019.